Blogi

Johanna Viitasen kirjoittama blogi 9.6.2023 alkaen


Kalle Pelli 10.4.2020:
Loimankosken yläpuolisen osan kunnostuksesta

Itse intohimoisena kalamiehenä ilahduin suuresti lukiessani blogikirjoitusta Vuorisenlahden kunnostuksesta. Olen ollut pitkään kiinnostunut vesistömme voinnista ja ennen kaikkea siellä elävien kalojen oloista.
Taidan olla niitä harvoja ketä enää meidän koskilla kalastaa ja uskallan monen vuoden kokemuksien perusteella sanoa, että esimerkiksi Turpa kannat ovat romahtaneet, sekä hauki suurilta osin kääpiöitynyt.

Vuorisenlahden merkitystä tuskin kukaan osaa meille kertoa, mutta sen minäkin tiedän, että sillä on todella iso merkitys kaikkien kalalajien kannalta. Niin kuin kirjoituksessakin mainittiinkin, niin eritosin Hauelle tämä kutulahti on niitä harvoja paikkoja joessa, jossa pystyvät kunnolla kutemaan. Vuorisenlahden rehevöityminen on varmasti osa syyllisenä Haukien huonoon nykyvointiin ja tämän asian korjaamisella on todella hyvä aloittaa.

Haluankin kertoa nyt tässä kaikille, miten suuripotentiaali meillä on ollut nenämme edessä koko elämämme ajan.

Olen kalastanut ympäri suomea nähnyt lukuisia jokia ja satoja koskia. Meidän kotiemme rajoja pitkin kiemurteleva Loimijoki on silti ollut se paikka missä tämä pieni poika on oppinut kalastaan, tunnistamaan kalalajit toisistaan ja ymmärtänyt aikojen saatossa miten pienellä asialla onkin ollut iso merkitys elämässä.

Minä haluaisinkin, että meillä ja tulevilla sukupolvilla olisi tämä sama mahdollisuus opetella kalastamaan ja kulkemaan luonnossa, sillä tämä juurruttaa nuoren terveellä tavalla kunnioittamaan sitä mitä meillä täällä on. Luonto, vesistöt, kalat ja eläimet ovat meidän valttikortti niitä ei kaupungeissa ole.

Suosittelisinkin eritoten koskien rantapenkkojen perkaamista niin että siellä olisi turvallista ja helppo meidän kaikkien kulkea. Mahdollisesta nuotiopaikasta en edes uskalla haaveilla, mutta laitetaan sekin nyt tähän. Tällä hetkellä siellä ei pysty kalastamaan ilman kahluuvarusteita ja kulkeminen vähintäänkin jokivarteen haastavaa. Meidän koskissamme on erittäin suuri potentiaali nauttia luonnosta sekä opettaa nuorisoa kalastamaan ja pitämään huolta ympäristöstämme. Nykyään on helpompi ladata vaikka kalastus peli kun lähteä Loimijoen rantaan katsomaan olisiko siellä Turpa syönnillä ja tähän asiaan me voimme yhdessä vaikuttaa. Emme voi ketään pakottaa tekemään mitään, mutta voimme mahdollistaa meille ja tuleville näiden asioiden opettelemisen ja sitä kautta vaikuttaa ihmisiin positiivisesti. Minä en nyt kirjoittaisi tätä, jos minulla ei olisi ollut kotiemme koskia, josta löisin paikan mihin ei yksikään arjen murhe minua seuraa.